یکی از قسمتهای اصلی سیستم پارکینگ هوشمند، سیستم راهنمای هوشمند خودرو یا همان Parking Guidance System میباشد که با شناسایی پر یا خالی بودن هر یک از فضاهای پارک، کمک شایانی به پیدا کردن سریعترین فضای پارک برای خودروها مینماید.
چند روش جهت شناسایی پر یا خالی بودن هر یک از فضاهای پارک وجود دارد:
- سنسورهای پارکینگ ابتدای خط
- سنسورهای پارکینگ میان خط
- سنسورها ویدیویی
سنسورهای پارکینگ با ارتباط با یکدیگر و در نهایت اتصال به زون کنترلر و شبکه، اطلاعات وضعیتی خود را به صورت آنلاین در اختیار نرمافزار قرارداده تا ظرفیت قسمتهای مختلف پارکینگ به تابلوهای راهنما اعلام گردد.
اجزای اصلی سیستم پارکینگ هوشمند:
سنسورهای تشخیص حضور خودرو یکی از المانهای اصلی سیستم پارکینگ هوشمند میباشند.
دقت شناسایی این سنسور پارکینگ به دو عامل کیفیت سنسور و تنظیمات کنترلر مرتبط میباشد. این سنسورها عموما به دو دسته آلتراسونیک و ویدیویی تقسیمبندی میشوند. البته در مواردی از سنسورهای مادون قرمز و مگنتی نیز استفاده میشود.
سنسورهای آلتراسونیک در دو مدل ابتدای خط و میان خط وجود دارند. سنسورهای ابتدای خط در جلوی فضای پارکینگ نصب شده و به صورت مورب عمل شناسایی حضور خودرو را انجام میدهد. و به دلیل موقعیت نصب خود، بینیاز از نصب چراغ راهنما میباشند. سنسورهای میان خط بالای سر هر فضای پارک و خودرو نصب میشوند و جهت دید بهتر نیاز به نصب چراغ راهنما در ابتدای خط دارند.
تابلوهای راهنما در دو دسته داخلی و بیرونی کاربرد دارند.
تابلوهای داخلی جهت نمایش ظرفیت طبقات و یا راهروها مورد استفاده قرار میگیرد. این تابلوها ترکیب ظرفیت، جهت و علایم مختلف میباشند.
تابلوهای بیرونی جهت نمایش ظرفیت پارکینگ و در صورت لزوم نمایش ظرفیت طبقات در بیرون پارکینگ مورد استفاده قرار میگیرند.
این تابلوها دارای ۱۶ سطح نوری هستند که با سنسور تشخیص نور خودکار خود، سطح نوری خود را بر اساس میزان نور محیط تنظیم میکنند. در این تابلوها از Super LEDهای بسیار باکیفیت با طول عمر بسیار بالا استفاده شده است.
کنترلرها نقش اساسی در خواندن اطلاعات سنسورهای پارکینگ، تابلوهای راهنما و بردهای جانبی متصل به سیستم دارند. تنظیمات تمامی سنسورهای پارکینگ بر روی بردهای کنترلر انجام شده و ذخیره میشود تا صحت سنجش حضور خودرو به درستی و بدون هیچ خطایی انجام پذیرد.
از طرف دیگر تابلوهای راهنما میتوانند به صورت مستقیم به کنترلرها متصل شوند و ظرفیت محاسبه شده را به صورت مستقیم و بدون نیاز به نرمافزار نمایش دهند.
از وظایف دیگر کنترلرها، ارتباط با بردهای I/O بوده که در صورت لزوم به صورت مستقیم برنامهریزی میشوند و یا با سیستمهای دیگر ارتباط میگیرند. باز و بسته شدن راهبندها، فعال و غیرفعال کردن آلارمها، اعلام ظرفیت پر یا خالی در قسمتهای مختلف پارکینگ و همچنین ارتباط به سیستمهای منوکسید کربن از کاربردهای کنترلرها میباشند.
نرمافزار پارکینگ هوشمند سه وظیفه اصلی دارد:
- مدیریت تجهیزات و اجزای پارکینگ هوشمند
- مانیتورینگ آنلاین تجهیزات و آمار پارکینگ
- تهیه گزارشات بسیار کامل و حرفهای از ترافیک پارکینگ
امکان مانیتورینگ تمامی سنسورها، تابلوهای راهنما، کنترلرها و بردهای جانبی در نرمافزار وجود دارد.